RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Sajtószoba > Távol is közel… – indul a ...

Távol is közel… – indul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumi szakma legrangosabb elismeréseinek átadása

Budapest, 2020. szeptember 28. – Átadták a múzeumi szakma legrangosabb díjait a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. Az online is figyelemmel kísérhető, egésznapos nyitóeseményt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria közösen szervezte. A Múzeumpedagógiai Nívódíj, a Kiváló Múzeumpedagógus Díj, és a múzeumi szervezetek különdíjainak átadása mellett, idén először került sor a Családbarát Múzeum elismerés átadására is. A díjátadáson részt vett Fekte Péter kultúráért felelős államtitkár, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig videóüzenetben osztotta meg gondolatait. A konferenciával kezdetét vette az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendkívüli helyzet ellenére közel 100 muzeális intézmény, több mint 500 programmal jelezte csatlakozási szándékát a november 11-ig tartó országos rendezvénysorozathoz. 

„Távol is közel” jelmondattal a koronavírus miatt kialakult helyzetre kíván reflektálni az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. A pandémia a muzeális intézményeket is új kihívások elé állította. A rendezvénysorozatot szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ idén elsősorban olyan programokat várt a csatlakozó múzeumoktól, amelyek reflektálnak a helyzetre, illetve előtérbe kerültek a szabadtérben, vagy zárt tér esetén kis létszámmal, valamint online is elérhető programok.

Ennek értelmében a programszervezők törekszenek arra, hogy a lehetőségek szerint szabadtéri rendezvényeket valósítsanak meg a szakmai rendezvényeket pedig online módon tegyék elérhetővé. Igaz, előtérbe helyezik a szabadtéren megszervezhető programokat, a belső terekben fokozottan figyelnek a távolságtartás és a maszkhasználat szabályaira.

A rendezvénysorozat Távol is közel… jelmonda arra utal, hogy ha időnként kényszerűségből el is távolodnak fizikailag a múzeumok a látogatóiktól, online megoldásaikkal – akár különleges módokon és eszközökkel is – ismét közel kerülhetnek hozzájuk.

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes az évnyitót megelőző sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál újdonságait. Elmondta, az idei gondolatisághoz kapcsolódó új tematika a Valódi és virtuális találkozások a múzeumban, valamint ahhoz igazodott a 16+-os témakör, amelynek idei elnevezése Bátraké a szerencse! lett. A kiemelt tematikák mellett továbbra is megmaradtak az előző évek sikeres témakörei, úgymint a Múzeumi őszbúcsúztató, a Pincétől a padlásig, a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! az Utazó múzeum és a Szakmai programok. A Tanárok éjszakája és az Óvodapedagógusok napja tematikákat összevonva, ezúttal a Tanárok és óvodapedagógusok napja ad lehetőséget a pedagógusoknak szánt szakmai programokra.

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján nemcsak a személyes, hanem az online térben való párbeszéd kialakítása is hangsúlyos. A jelenlegi helyzet is rávilágított arra, mennyire fontos, hogy azok is, akik nem tudnak fizikálisan megjelenni a programokon, érezzék az összetartozás erejét. Erre nyújtanak lehetőséget a koordináló Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által is preferált digitális térben megvalósuló programok, amelyek lehetnek például tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, de akár interaktív előadások, webináriumok is. A változatos programkínálatról az oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak bővebben.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó. A múzeumok kiemelt hazai konferenciáján adják át minden évben a szakma legrangosabb kitüntetéseit. Idén 4 intézmény vehette át kiemelkedő múzeumpedagógiai programjáért a Múzeumpedagógiai Nívódíjat, illetve 4 különdíj és egy elismerő oklevél is gazdára talált. Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült aMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM című programja, a Petőfi Irodalmi MúzeumCsáth-kísérletek című programja, és a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria Együtt lenni jó! című programja. Első alkalommal egy online térben megvalósult múzeumpedagógiai program, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Térben, időben együtt Veletek című foglalkozása is elismerést kapott. Ezeken felül több különdíj is gazdára talált. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia programját, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége a Duna Múzeum Nyárszerdák a Duna Múzeumban című múzeumpedagógia programot, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a Kuny Domokos Múzeum - Német Nemzetiségi Múzeum Sváb életképek című online programsorozatát, a Pulszky Társaság a Kassák Múzeum Tanuljunk együtt a múzeumban "avagy mindenki sózza be az orra hegyét" című múzeumpedagógiai programját jutalmazta, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ pedig Elismerő Oklevéllel díjazta a Tokaji Múzeum A borkereskedő házaspár meséi című programját.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra jelentkező múzeumokról ide kattintva olvashatnak bővebben.

Az évnyitón immár negyedik alkalommal veheti át egy elismert szakember a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat, ezt idén Béres Mária természettudományi muzeológus, humánökológus kapta meg.

2020-ban első alkalommal a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító intézményeket is díjazták. A Családbarát Múzeum kritériumrendszert a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével végző szakértői csoportok tagjai között a múzeumi szakembereken kívül óvodapedagógus, pedagógus, egyetemi oktató, kisgyermekes szülő és nagycsaládos szülő is volt, továbbá a családbarát múzeum kritériumrendszerét véleményezték családokkal foglalkozó civil szervezetek is: a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja.

A Családbarát Múzeum elismerést nyolc intézmény vette át: a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Matrica Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum és a Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum. A legmagasabb pontszámot elérő három intézményt aCsalád- és ifjúságügyért felelős államtitkárság külön jutalomban részesítette.

Az elismerések ünnepélyes átadását idén is szakmai konferencia követte, amely ezúttal a családbarát múzeumi témakörhöz kapcsolódott, Múzeumi családi „kirakós” címmel. A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szakmai esemény a családbarát múzeumi működés kérdésköre mellett a múzeumok által bemutatott különféle családmodelleket, családi mintákat járta körül. A neves szakértők bevonásával zajló plenáris előadások, a kerekasztal-beszélgetés és a helyszínspecifikus múzeumpedagógiai bemutatók mind arra reflektáltak, hogy a muzeális intézmények milyen sokszínű módon, milyen változatos múzeumi tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek tenni a családokért. A Múzeumpedagógiai Évnyitó idén, a járványhelyzet előírásaihoz igazodva, szűkebb körben került megrendezésre, ugyanakkor a nagyközönség számára is elérhető volt online közvetítésnek köszönhetően.

A sajtónyilvános szakmai eseményt megelőző sajtótájékoztatót Kassai Hajnal főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Múzeumi Főosztály) nyitotta meg, kitekintést adva arra, hogy a jelen pandémiás helyzethez hogyan tudnak alkalmazkodni a múzeumok. Ezt követően Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a magyar kulturális életben minden nehézség ellenére jelen vannak a múzeumok, s a látogatók számítanak a múzeumokra. Dr. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese beszélt arról, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat középpontjában idén a családok állnak. A kreatív, családbarát múzeumi működés megvalósítása minden múzeum számára cél. Végül Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese bemutatta az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja programtematikáját, arra biztatva mindenkit, hogy minél többen vegyenek részt a programokon.

A 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó részletes programja itt és az online közvetítés linkje pedig ide kattintva érhető el.

 

További információ:

Rudolf Eszter

kommunikációs munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

+36 70 4569 436

e-mail: rudolf.eszter@skanzen.hu

www.oszifesztival.hu

 

2020-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjat és Múzeumpedagógiai Különdíjat nyert intézmények képviselői.
Vígh Annamária házigazda köszöntője
A Családbarát Múzeum címet elnyert intézmények képviselőinek csoportképe.
A Családbarát Múzeum címet elnyert intézmények képviselőinek csoportképe.
Horváth Anita a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Családbarát Múzeum cím elnyerését igazoló oklevelével
Dr. Bereczki Ibolya és Nagy Magdolna előadása.
Fekete Péter államtitkár megnyitóbeszédet mond.
2020-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjat és Múzeumpedagógiai Különdíjat nyert intézmények képviselői.
Forgách Péter a Kassák Múzeum Múzeumpedagógiai különdíját veszi át.
Nagy-Hanula Viktória a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumból átveszi a Múzeumpedagógiai Nívódíjat
2020-ban Béres Mária kapta a Kiváló Múzeumpedagógus díjat.
Tóth Anna a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria Múzeumpedagógiai Nívódíj oklevelével
Gróhné Illés Ildikó a Duna Múzeum Múzeumpedagógiai különdíját igazoló oklevelével
Sóki Dia a Petőfi Irodalmi Múzeum Nívódíj nyertes kezdeményezését mutatja be
Családok a múzeumokért című kerekasztal beszélgetés Berényi Marianna moderálásával
Családok a múzeumokért című kerekasztal beszélgetés
Családok a múzeumokért című kerekasztal beszélgetés
Családbarát Múzeum cím nyertes intézmények képviselői beszélgetnek Kustánné Hegyi-Füstös Ilonával
Kustánné Hegyi-Füstös Ilona és Heilauf Zsuzsa beszélgetnek
Heilauf Zsuzsa és Dabi-Farkas Rita
Demeter Guba Erzsébet Kustánné Hegyi-Füstös Ilonával
Tóth Zsuzsa és Demeter-Guba Erzsébet
Dr. Bereczki Ibolya zárszót mond.
Kilátásunk a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóról
Az Évnyitón online is lehetett követni. Fotó: Szebényi Nándor

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap