Étvágygerjesztő és mozgásra ösztönző programokkal várnak a vidéki múzeumok a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitóhetében, szeptember 30. és október 6. között.
Város a kukorica -és a búzatáblák helyén
Dunaújváros, vagyis Dunapentele múltjában és épített örökségében merítkezhetünk meg az Intercisa Múzeum vezetett sétáján október 1-én. A nagyjából két órás séta során visszarepülhetünk az időben az 1950-es, 60-as évekbe, és megtudhatjuk, hogy mi a különbség a modern és a szocreál stílus között. Az ingyenes programra regisztráció szükséges.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=135
Festői fekete leves Veszprémből
A Művészetek Háza Hamerli Judit által vezetett kreatív foglalkozásán október 1-én kiderül, hogyan is használhatjuk fel a művészeti alkotás területén kreatívan az Afrikából származó kávészemeket.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=340
Gödöllői étvágyfokozó
Fenséges barokk környezetben a Grassalkovich-kastélyban található Gödöllői Királyi Kastélyban mozoghatjuk le a finom falatokat és lazulhatunk október 2-án Kőrösi Kitti jógaoktató jógaóráján. Előzetes regisztráció szükséges.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=78
Evőeszköz tartó Mosonmagyaróvárról
A a hagyományőrzés és az újrahasznosítás jegyében október 2-án evőeszköztartókat készíthetünk a Hansági Múzeumban. De nem ám akármilyeneket! Kocsis Angélával, a Kétfecske alapítójával a kézzel varrott, shasiko hímzéssel, azaz díszítő öltésekkel díszített darabokat újrahasznosított textilekből lehet majd fabrikálni. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges!
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=328
Krampampuli Székesfehérvárról
Október 4-én szakestélyre várja a MMKM Ipartörténeti és Alumíniumipari Gyűjtemény a OMBKE Fémkohászati Szakosztály Székesfehérvári Helyi Szervezetének tagjait. Az esemény azokat az ősi szokások szerint, de többnyire tréfás hangnemben zajló összejöveteleket eleveníti fel, amelyek a selmeci bányász diákhagyományok részeként 2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség magyarországi jegyzékére is felkerültek.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=3
Katakönyöke, vetrecze és nyögvenyelő Debrecenből
A Debreceni Irodalom Ház október 5-én, szombaton az itt látható Jókai másKÉPp című időszaki kiállításához kapcsolódva 36 olyan étel receptjét mutatja be, melyeket Jókai Mór tett közzé magyar asszonyoknak szóló, receptek beküldésére buzdító felhívásában 1862-ben. A programot neves szakács és irodalomtörténészt felvonultató kerekasztal-beszélgetés teszi teljessé, a Jókai korabeli ételekről és étkezési szokásokról is szó lesz majd. A Debreceni Irodalom Háza udvarán látványsütéssel egybekötött workshopon a híres debreceni fonatosfánkok is készülnek majd.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=252
Erkel –torta és habtorta Gyuláról
Szintén szombaton a gyulai Erkel Ferenc Emlékháza helyi cukrászdák és cukrászdinasztiák világába kalauzol el, s szó esik majd az ország harmadik legrégebbi cukrászüzletéről is.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=461
Ugyancsak Gyulán a Ladics-házban ugyancsak október 5-én a 19. századi polgári konyha kerül terítékre egy előadás során, mely után a Ladics Lászlóné háztartási naplójában szereplő habtortát kóstolhatják majd az érdeklődők.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=474
Szentendrei malomtúra
Vajon miért ördöngös egy molnár? Hogyan tanulhatta ki valaki a molnár mesterséget? Ez is kiderül majd október 6-án a Skanzenben tartott Bringatúrán. A múzeumban található különböző gabonaőrlő malmok típusai és működése mellett a molnár mesterség részleteibe is betekintést nyerhetünk, miközben két keréken barangolunk.
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=37
A teljes fesztiválkínálatban itt lehet böngészni:
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?type=1
A programajánlót összeállította:
Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő
Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ