RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Őszi bringatúrák a Skanzenben Lejárt program
település:
Szentendre
múzeum neve:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.Térkép
napszak: délelőtt
program típusa: családi program, gasztronómiai program, kirándulás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, gyermekek, középiskolások, szülők
Bringával kiállítást nézni? Nálunk ez is lehetséges! A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén is szervezünk tematikus bringatúrát a Skanzenben. A programon előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a látogatók saját vagy a helyszínen bérelt kerékpárjukkal. Október 5.: A búzától a kenyérig Október 6.: Malomtúra Október 19.: Fűszertúra Október 20.: Mindennapi kenyerünk

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén is szervezünk tematikus bringatúrát a Skanzenben.

Október 5.: A búzától a kenyérig A paraszti családok legfontosabb eledele a kenyér volt, ami a család egész éves fáradságos munkájával került az asztalra. Hogyan készült a kenyér az Alföldön vagy a Dunántúlon? Hogyan lett a megtermelt gabonából liszt, majd kenyér? A túra során megismerheti a kenyérkészítés folyamatát, megnézheti hogyan lesz a búzából liszt, láthatja a kenyérkészítés sajátos eszközeit és bepillantást nyerhet a kenyérsütés fortélyaiba. A túra során megtudhatja azt is, hogy milyen szokások és hiedelmek alakultak ki a kenyérhez kapcsolódóan.

Október 6.: Malomtúra A túra során a Skanzenben található különböző gabonaőrlő malmokat mutatjuk be, megismerhetik működésüket, a molnár mesterséget. Vajon miért ördöngös egy molnár? Hogyan tanulhatta ki valaki a molnár mesterséget?

Október 19.: Fűszertúra A falusi és városi táplálkozási kultúra része évszázadok óta a különféle fűszerek használata, mely a fűszermalmok által kapcsolódik a tematikus évhez. A túra során érintett témák a széles körben használt fűszerek, pl. só (sótartók), paprika (paprikamalom), valamint egy-egy tájegység, vagy vallás táplálkozási kultúrájára jellemző fűszerek (beszamim tartót - szombat esti zsidó hagyomány része).

Október 20.: Mindennapi kenyerünk A búza évezredek óta az élet és az újjászületés, a meghaló-feltámadó istenek jelképe. A kereszténységben Krisztus szimbóluma, és ezáltal fontos szerepet kap a különböző felekezetek hitéletében. A múzeum fontosabb szakrális helyszínein, illetve a zsidóság hagyományait bemutató mádi kereskedőházban ismerhetik meg a résztvevők azokat a népszokásokat, amelyek a gabonához kapcsolódnak (pl. húsvéti kalács, búzaszentelés, úrnapja), másrészt a különböző felekezetek hitéletbeli sajátosságairól is szó lesz (eucharisztia, úrvacsora). A bringatúra során azt is megtudhatjuk, hogyan kapcsolódik a kenyérhez Árpád-házi Szent Erzsébet és Páduai Szent Antal, egyes vidékeken szenteste miért ostyát fogyasztanak először.

Honlap:
www.skanzen.hu
E-mail:
skanzentitkarsag@skanzen.hu
Jegyárak:

Részvételi díj
Felnőtt: 1 000 Ft/fő
Gyerek: 500 Ft/fő (6-18 éves korig)
(A múzeumi belépőn felül.)

Biciklibérlés
A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 1 300 Ft/bicikli/nap.

A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni előzetesen online szükséges vagy a szabad helyek függvényében a helyszíni információs pultnál lehetséges.

Fittmúzeum
Bringatúra a Skanzenben
Programidőpontok:
2024. OKT 05. 11:00 - 12:59
2024. OKT 06. 11:00 - 12:59
2024. OKT 19. 11:00 - 12:59
2024. OKT 20. 11:00 - 12:59
Programidőpontok leírása

Október 5. szombat 11:00 óra
A búzától a kenyérig

Túravezető: Vári Csilla
Indulás: 11:00 óra
Időtartam: ~ 2 óra

Október 6. vasárnap 11:00 óra
Malomtúra

Túravezető: Vári Csilla
Indulás: 11:00 óra
Időtartam: ~ 2 óra
 

Október 19. szombat 11:00 óra
A sótól a sáfrányig: kalandozás a fűszerek világában

Túravezető: Pintérné Herczeg Andrea
Indulás: 11:00 óra
Időtartam: ~ 2 óra

Október 20. vasárnap 11:00 óra
Mindennapi kenyerünk: a búza és a kenyér szerepe a különböző vallásokban

Túravezető: Pintérné Herczeg Andrea
Indulás: 11:00 óra
Időtartam: ~ 2 óra

A múzeum nyitvatartása a fent megadott napokon: 9:00-17:00

Regisztráció szükséges!
Leírás:

A programon előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a látogatók saját vagy a helyszínen bérelt kerékpárjukkal.

Általános információk
A túrák hosszúsága: kb. 1,5-2 óra
Maximális létszám: 25 fő/túra

Részvételi díj
Felnőtt: 1 000 Ft/fő
Gyerek: 500 Ft/fő (6-18 éves korig)
(A múzeumi belépőn felül.)

Biciklibérlés
A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 1 300 Ft/bicikli/nap.

A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni előzetesen online szükséges vagy a szabad helyek függvényében a helyszíni információs pultnál lehetséges.

Regisztráció itt: Tematikus bringatúrák a Skanzenben | Regisztrációs Lap | 2024. (google.com)

Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 09. 00:00
Regisztráció vége: 2024. OKT 20. 10:59
További információk:

Általános információk
A túrák hosszúsága: kb. 1,5-2 óra
Maximális létszám: 25 fő/túra

Részvételi díj
Felnőtt: 1 000 Ft/fő
Gyerek: 500 Ft/fő (6-18 éves korig)
(A múzeumi belépőn felül.)

Biciklibérlés
A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 1 300 Ft/bicikli/nap.

A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni előzetesen online szükséges vagy a szabad helyek függvényében a helyszíni információs pultnál lehetséges.

Felelős személy
Név: Mikola-Tömösváry Leila
Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.
Telefon: 06303629258
E-mail: tomosvary.leila@skanzen.hu
A múzeum további programjai
Pedagógusok napja
Pedagógusok napja
Receptkönyv a gyerekekhez
Receptkönyv a gyerekekhez
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Receptkönyv a gyerekekhez címmel tartanak „étvágygerjesztő” szakmai programot a 11. alkalommal rendezendő Pedagógusok napján 2024. október 11-én, pénteken 9.00 – 17.00 óra között. „Amit eszel, azzá leszel..” tartja a mondás, ami ebben az esetben nem csupán a testi, hanem a szellemi táplálék minőségére is vonatkozik. Terítéken azok a praktikus tudást feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, melyek az egyszerű kásaételekkel, őszi terményekkel kapcsolatosak. A minden érzékszervre ható módszerek megismerésén kívül részük lehet olyan előadásokban, melyek a konyhában, mint laborban csillapítják a résztvevők tudásszomját is.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Őrlemények az egészségért
Őrlemények az egészségért
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
2024. október 5., szombat 9.30-14.00 Őrleményes ételeink workshopunkon gyakorlatban és elméletben is felelvenítjük a gabonafélék és a belőlük készített hagyományos paraszti ételek fontosságát, jótékony, egészségmegőrző hatásait szervezetünkre. Az árpa, a zab, a kukorica, a köles, a hajdina régen a parasztember napi étkezésének része volt. A gabonák és álgabonák a modern étkezés következtében kikoptak a mindennapi táplálékaink közül. A gabonák a különböző ételintoleranciák és a változó táplálkozási szokások következményeként ismét teret nyernek az ételeink között. Minden álgabona számos jótékony hatással van szervezetünkre. A gabonafélék arányának növelése az étrendünkben alapvető fontosságú egészégünk védelme érdekében. A gabonaféléken belül fontos a gluténmentes gabonák előtérbe helyezése és emellett a vegán és vegetáriánus étrend elengedhetetlen alapanyagai a gabonák, álgabonák.
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
Őszi napközis tábor a gasztronómia jegyében
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Őszi napközi a Skanzenben Idén is szeretettel várjuk a 6-12 éves gyermekeket Őszi Napközinkbe! A kisdiákok az őszi szünetben, október 28-31. között játszva, barangolva, tevékenyen fedezhetik fel a múzeumi helyszíneket. A gyerekek számára garantált a felejthetetlen élmény! Jelentkezni lehet az összes napra, de akár egyetlen napra is. Ízelítőül a programokból: - kreatív alkotás terményekből, - őszi gasztronómiai programok, - őszi munkálatok játékos megismerése, - múzeumi felfedezőtúra, - szórakoztató fejtörők, - sok-sok mozgás és közös játék a jó levegőn
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, koncert, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
A Szent Márton Újborfesztivál és Libator során Márton-napi szokásokkal és az őszi évszakhoz kötődő ízekkel telnek meg a Skanzen portái. A látogatók részt vehetnek borkóstoláson és libalakomán, megismerhetik Szent Márton életét, valamint kézműves foglalkozások keretében elkészíthetik az őszi ünnepkör szimbólumait is. A hagyomány szerint, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezért a libaételek elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Márton-napra általában már megforrt az újbor, ezért az ünnep az újbor kóstolgatásának jeles napja is volt. Erre utal „A bornak Szent Márton a bírája” mondás is. A lámpás felvonulás évről évre kedvelt programelem, ami idén sem fog hiányozni, emellett készülünk gasztronómiai túrával, amelyet kóstoló pontokkal fűszerezünk. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink.
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
Skanzen a kulisszák mögött
Skanzen a kulisszák mögött
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
A múzeumi bemutatásban, a kiállítások tervezésében a hitelesség kiemelt szerepet kap, de nem szabad elfelejtkezni a műtárgyvédelemről is. Az étkezési szokások, ételek bemutatásánál ezek figyelembevételével különböző módszereket, lehetőségeket alkalmaz a Skanzen is. 2024. október 26-27-én megmutatjuk, hogyan tudjuk bemutatni a különböző ételeket, terményeket, hogy ne legyenek veszélyesek a műtárgyakra. Kulisszatitkokat, praktikákat mutatunk a kíváncsi érdeklődőknek.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Egy falatnyi Skanzen
Egy falatnyi Skanzen
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés
Az idei évben gasztronómia témában tematikus túrán vehetnek részt vehetnek az érdeklődők a Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényünk keretén belül. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink.
Szakmai programok
Szakmai programok
Beszélgetés - Őrleményes ételek
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program
2023-ban a malom éve tematikus programokhoz kapcsolódóan megjelent az Őrleményes ételek Skanzen füzet, amiben receptek, jó tanácsok találhatók. A tematikus év zárásaként a Szent Márton napi rendezvényen kerekasztal-beszélgetést szervezünk a szerzővel, dietetikus bevonásával. November 10. – 11.00 - Őrlemények az egészségért! Schittler-Balog Krisztina – dietetikus Nagyné dr. Batári Zsuzsanna néprajzkutató, a SKANZEN főigazgató helyettese
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
Gasztronómiai körutazás a Skanzenben
Gasztronómiai körutazás a Skanzenben
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Az őszi tematikus héten az ételek körül forog a világ a Skanzenben. Felfedezhetik a látogatók a múzeum rejtett kincseit, ételeit, az étkezéssel kapcsolatos hagyományokat, megismerkedhetnek az elkészítésükhöz szükséges és hasznos tárgyakkal, kiegészítőkkel, azok használata közben. Mint mindig, most is kézműves foglalkozások sora várja az érdeklődőket; különböző alapanyagokból készíthet a gasztronómia témájához kapcsolódó használati tárgyakat az, aki ellátogat a múzeumba. Játékhelyszíneinken az otthoni kiskertek, a gazdálkodás fontosságára hívjuk fel a figyelmet játékos formában, de Menza-tesztet is kitölthetnek az érdeklődők. A Konyháról, konyhára tematikus felfedezőtúra résztvevői ismereteket szerezhetnek a családi tűzhely fontosságáról, nagymamáink edényeiről és falvédőiről. Amennyiben szeretnének egy jó családi programhelyszínt az őszi szünetben, ahol a szabad levegőn tudnak kikapcsolódni, aktívan eltölteni az időt, akkor irány a Skanzen!
Szakmai programok
Szakmai programok
16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: előadás, gasztronómiai program, tárlatvezetés, városnéző séta
Regisztráció szükséges!
Múzeumi ízfokozó – Enn(y)i kell! alcímmel Miskolcon 2024. november 4-5-én.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2023MŐF 2022MŐF 2021
Nemzeti Kulturális Alap