RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Márton napi múzeumi programok

Márton napi múzeumi programok

Márton napi múzeumi programokMárton napi múzeumi programokMárton napi múzeumi programokMárton napi múzeumi programok

Országszerte számos múzeum készül Márton naphoz kapcsolódó szórakoztató családi programokkal. 

PROGRAMAJÁNLÓ VIDÉKEN

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Skanzen, Szentendre 2016. NOV 12. - 2016. NOV 13.

A Szent Márton Év "Közösségben vagyunk" jelmondatához híven megmutatjuk a falusi társadalom közösségeit, az összetartás erejét, közösségi alkalmakat. A látogatókat libaételek sokasága, családi pincészetek újborai, őszi csemegék és kézműves termékek vására várja. A jó hangulatról koncertek, kézműves programok, tematikus túra és irodalmi borkóstoló gondoskodik.

A libatour - Gróf Esterházy Károly Múzeum , Pápa 2016. NOV 12.

A Márton napi rendezvénysorozat keretében a családok számára egy vidám és humoros vetélkedőt kínál a múzeum.

Szent Márton túra – a Via Sancti Martini baranyai szakaszának egy részén - Janus Pannonius Múzeum, Pécs 2016. NOV 12.

Hagyományteremtő kulturális túránk, mely a ViaSancti Martini zarándokút baranyai szakaszának ezúttal következő szakaszát járja be. A Szent Mártonnak szentelt helyi templomok, kegyhelyek és más kulturális látnivalók felkeresése fontos része a túrának. A túravezető mellett helyi idegenvezető és a múzeumunk részéről történész és etnológus kalauzolja a résztvevőket.

Márton lúdtól a vadlibákig - JPM Természettudományi Múzeum 2016. NOV 12.

Őszbúcsúztató program, amelynek során a részvevők Márton-nap alkalmából a libákhoz kapcsolódó népszokásokat elevenítik fel, de egyúttal a Természettudományi Osztály díjnyertes madárfotókból rendezett kiállításhoz kapcsolódva a vadmadarak világát is felelevenítik. Madártojás-bemutató és -tojásfelismerő verseny, valamint interaktív madárvédelmi feladatok várnak a résztvevőkre. Partnerünk a Magyar Madártani Egyesület. Várható foglalkozások: libás kézművesség, madárkalács és madáretető készítése.

Márton napi ludasságok - Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény Püspökladány 2016. NOV 12.

Márton napi népszokásokat és hagyományokat elevenítünk fel képzőművészeti kiállítással, vidám és tudományos előadásokkal, kézműves foglalkozással, ifjú püspökladányi zenészek kíséretében. A gasztronómia, azaz libás ételek és a forralt bor sem maradhat el közben.

Márton-nap a Sóstói Múzeumfaluban, Sóstófürdő 2016. NOV 12.

Vidámsággal teli családi napra várunk mindenkit, amelyen természetesen a libáé lesz a főszerep.

Márton napján, aki libát nem eszik, egész évben éhezik... - Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény, Mindszent 2016. NOV 12.

A rendezvényen minden korosztály számára igyekszünk tartalmas, hagyományőrző elemekkel színesített, élmény dús programot kínálni.

„Ludasak vagyunk” Márton napi mulatság a család apraja-nagyjának - Csabagyöngye Kulturális Központ Munkácsy Emlékház, Békéscsaba 2016. NOV 11.

A mulatságon szó esik a Márton napi hiedelmekről, szokásokról, a gyerekeknek a naphoz kapcsolódó kézműves foglalkozások, felnőtteknek bor és liba finomságok kóstolása lesz, majd tánctanulás zárja a programot.

Márton-napi Forgatag - Szennai Skanzen 2016. NOV 12.

E jeles nap alkalmából régi hagyományokat elevenítünk fel, középpontban a libával. A zselici libás ételek mellett idén a szennai borászok is bemutatják az újbort. A kulturális programot a Barackmag Együttes koncertje szolgáltatja. A családokat vásári bábjátékkal, népi játszóházzal, játékudvarral és helyi termékek vásárával várjuk.

Márton napi vígasságok - Göcseji Falumúzeum 2016. NOV 12.

Rendezvényünk a hagyományokra építve idézi fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket néprajzi előadás tárja fel. A gyermekek számára gyertyamártás, játékok készítése, zenés gyermekfoglalkozás, koncert.

Múzeumi Őszbúcsúztató - Márton nap - WMMM Vármegyeházi Kiállítása, Szekszárd 2016. NOV 11. - 2016. NOV 12.

Szent Márton püspök legendája tárlatvezetés formájában, majd ludak készítése textilből

Szent Márton ludai - Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény 2016. NOV 07. NOV 09. NOV 11. 

A Szent Márton kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai óra, melynek keretében a gyerekek megismerkedhetnek Szent Márton életével. Az órát kézművesprogram zárja, melynek során Márton-napi ludat készítenek a gyerekek.

Imre úrnak bort hoz Márton - Hansági Múzeum Cselley-ház 2016. NOV 10. 

Ebben az esztendőben ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Számos népszokás kapcsolható hozzá. Orbán Róbert tart előadást a szentről, mint a segítő ember példaképéről, amelyet borkóstoló követ egy kis zenei programmal színesítve.

Szent Márton alakja - Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma 2016. NOV 12. NOV 13. 

„Lángolva fénylő levegőég útján…” távozott Márton a földi életből. De hogyan érkezett? Mit csinált itt köztünk 1700 évvel ezelőtt? Miért tiszteljük mind a mai napig? Ismerd meg életét az Apátság épületei között vagy akár a libajáték mezőin!

Márton napi libaságok - Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma, Gyöngyös 2016. NOV 12.

A Márton napi népszokások ismertetése mellett kézműves foglalkozással várjuk a családokat.

Márton napi ez+az, Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeum Sátoraljaújhely 2016. NOV 09. 

Természet-búcsúztató nap filmvetítéssel, kóstolóval, játszóházzal.

Mártoni sokadalom Jaksa János Helytörténeti Gyűjtemény, Szegvár 2016. NOV 12. 

A jeles naphoz szólások, közmondások kötődnek, legfőképpen az időjáráshoz kapcsolódóan. A libalakoma sem maradhat el ezen a napon: libazsíros kenyér és finom tea várja az érdeklődőket. Az állat simogatóban a liba viselkedését figyelhetik meg a résztvevők, ezen kívül kézműves foglalkozással is várjuk vendégeinket.

 

PROGRAMAJÁNLÓ BUDAPESTEN

Budapesten a múzeumok ugyan nem Márton napjához kötik programjaikat, de fantáziában, változatosságban gazdag rendezvényekből nem lesz hiány a Múzeumok Őszi Fesztiválja utolsó hetén sem!

Ne csak együnk, igyunk is! Irodalmi kocsmatúra - Petőfi Irodalmi Múzeum 2016. NOV. 11.

Koccintson velünk kedves íróink törzshelyein! A 2015-ös Budapest Transzfer Fesztiválon nagy sikert aratott kocsmatúra után ismét izgalmas irodalmi és poharat, korsót érintő részletekkel jelentkezünk.
Kocsmatúránk Budára vezet: megidézzük Petri Györgyöt, Tandori Dezsőt, Bereményi Gézát és másokat, s szövegeik segítségével nézünk a pohár fenekére. Csak 18 éven felülieknek és az irodalom rendszeres fogyasztóinak ajánlott program!

Járjunk utána! - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2016. NOV 12.

Interaktív nyomozós játékunk a századforduló Budapestjének kereskedésein, fényes kávéházain, elegáns szállodáin, vendéglőin és pompázatos cukrászdáin át kalauzol minket a REJTÉLY megoldásáig; s utunk során, ha elég ügyesek vagyunk, megtudhatjuk a fény és pompa mögött lappangó titkokat.

A Postagarázs - Postamúzeum 2016. NOV 12.

Épületbejárás az egykori Járműtelep, a Magyar Posta Zrt. Logisztikai Igazgatóság Központi Szállítási Üzem területén. A Bierbauer István és Fritz Jenő által tervezett Járműtelep 1928 óta szolgál a folyamatosan megújuló postai gépjárművek tárolására. A maga korában európai hírű építészeti megoldással, a rámpás fel- és lehajtókkal megépült hatalmas garázs mellett az épületegyüttes több helyszínét is megtekinthetik az érdeklődők. 

KerékpART - családi nap az Iparművészeti Múzeumban 2016. NOV 12.

Az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum együttműködésében létrejött Bringológia című kiállítást minden korosztály számára érdekes programokkal búcsúztatjuk. 

HÍD, ami összeköt - Koncert - Bajor Gizi Színészmúzeum 2016. NOV 12.

Hangverseny zeneiskolás diákok közreműködésével. Koncertet szervezünk középiskolás fiatalok közreműködésével, melyre az idős korosztály tagjait hívjuk el hallgatóságnak. A Bajor Gizi Színészmúzeum falai között stílszerűen olyan zeneszámokat tűzünk műsorra, melyek közt színházi előadások ismert és közkedvelt dallamai is felcsendülnek majd. (Brecht-songok, operettek slágerei) 

Celeb vagy csillag? – Színészbeszélgetések - Magyar Nemzeti Múzeum 2016. NOV 13.

Híd a generációk között – kerekasztal-beszélgetés a Keleti Éva 85 év 85 kép című kiállításban. Színészportrék az 1970-80-as években, hogy működött a sztárcsinálás ebben az időszakban?

További programok itt kereshetők

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap