RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban is az ...

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban is az oktatás szolgálatában

Idén 64 hazai település közel 150 muzeális intézményében kerül megrendezésre 2018. október 1. és november 11. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek kiemelt célcsoportjába tartoznak a pedagógusok és a diákok is. Az idén immár 13. alkalommal zajló országos kulturális rendezvénysorozat változatos programkínálattal szolgál az oktatási intézmények számára.

A „Szenzációs örökségünk” mottóval szervezett hat hetes rendezvénysorozat – melynek rendezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) – egyik fő célkitűzése, hogy az oktatási intézmények és az ott dolgozók, tanulók a jövőben még bátrabban használják az iskolán kívüli oktatás egyik legfontosabb helyszínének számító múzeumokat. Úgy tekintsenek a muzeális intézményekre, mint nyitott, látogató- és iskolabarát helyekre. A fesztivál sokszínű programkínálatával is azt kívánjuk előmozdítani, hogy a pedagógusok és diákok közül minél többen tapasztalhassák meg a szórakoztatva tanulás módszerét.

A fesztiválhoz országszerte csatlakozó közel 150 muzeális intézmény 622 féle programot, több mint 1500 változatos programeseményt kínál 10 féle közönségnek szóló témakörben, melyek közül néhányat szeretnénk külön is az oktatási intézmények figyelmébe ajánlani:

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája tematika évek óta méltán népszerű. Az idei évben a pedagógusok igényeihez igazítva Tanárok napjára átkeresztelt tematikához több mint 30 program kapcsolódik. A Pedagógusok világnapjához illeszkedve október 5-ére javasoljuk a kapcsolódó programok megtartását. Amennyiben egy településen több muzeális intézmény is megszervezi a Tanárok Napját, javasoljuk, hogy a programokat egymással összehangoltan - közös helyszínen vagy csúsztatott kezdéssel - a környékbeli iskolák és óvodák munkatársait is bevonva tervezzék meg. Ez lehetőséget biztosít a pedagógusoknak, hogy egyszerre több intézmény kínálatával is megismerkedjenek. A börze jellegű események egyúttal a személyes kapcsolatépítésre is alkalmat teremtenek.

 A tavaly sikerrel debütált Irodalmi találkozások a múzeumban tematikához idén 40 olyan programmal kapcsolódtak a muzeális intézmények, melyek nem csak irodalomtanárok számára lehetnek élményszámba menőek. Ismét lehetőség lesz múzeumi környezetben jeles írókra, költőkre emlékezni. 2018-ban van Füst Milán és Tersánszky Józsi Jenő születésének 130., Szentkuthy Miklós születésének 110. és halálának 30. évfordulója, Mándy Iván pedig kereken 100 évvel ezelőtt született. Tovább boncolgatható az irodalom és a múzeumok kapcsolatát, életre kelhetnek a hajdani szerzőkhöz kötődő kiállítási tárgyak. A kortárs irodalom aktív alkotói pedig megjelenhetnek a múzeumi terekben saját műveiket megszólaltatva vagy személyes hangvételű beszélgetés keretében reflektálva a múzeumokhoz illetve a kulturális örökséghez fűződő viszonyukra.

Az idei évben a társas interakciókra és a játékra helyezik a múzeumok a hangsúlyt a 16+-os korosztályt megszólítani kívánó 16+múzeumi találkozások – Társas színtér tematikával. A fiataloknak (elsősorban középiskolások és fiatal felnőttek) szóló programokon a társasjáték és a drámapedagógia kerül főszerepbe a színpadi vagy azon kívüli játékkal, az improvizációval, a meghökkentő társas interakciókkal és a játékos megoldásokkal.

A Múzemi szünetelő tematika jóvoltából a több napos múzeumi táborokig a zseblámpás pizsi-partyig közel 40 féle program kínál az iskolai őszi szünet idejére tartalmas programokat a diákságnak kortársaikkal vagy családtagjaikkal.

Az Utazó múzeum tematikának köszönhetően idén is adott a lehetőség a muzeális intézményekbe nem vagy nehezen eljutó, esetlg hátrányos helyzetű településen működő oktatási intézmények előtt. Bőröndmúzeum formájában kiállítások, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások lépnek ki a múzeum falai közül.  Mindezt azzal a céllal, hogy a múzeumok által közvetített értékek és kultúra minél többekhez eljuthasson.

A Sétálj, gyalogol, bringázz velünk! Örökségi barangolás című idei kiemelt tematikához kapcsolódó programok is mozgalmasnak ígérkeznek. A múzeumok a kulturális örökség évéhez is illeszkednek és a helyi közösségi és kulturális életben vállalt szerepüket is erősítik azáltal, hogy kirándulásokat szerveznek a tágabb környezetükben található kulturális örökségi helyszínek, építészeti gyöngyszemek, történelmi emlékek felfedezésére. A programok a gyerekek s fiatalok körében is támogatják a lokálpatriótizmus kibontakozását, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

A fesztivál ezévi mottójához és az 2018. november 5-6-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezésre kerülő X. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciához kapcsolódva általános iskolai osztályoknak szóló alkotópályázatot is meghirdetünk ISKOLÁNK SZENZÁCIÓS ÖRÖKSÉGE címmel.

Az általános iskola alsó tagozatos osztályait arra buzdítjuk, hogy rajzolják le, hogy milyen szokások, tradíciók, ünnepek vannak jelen iskolájukban. A felső tagozatosok pedig rövid videóban emlékezzenek meg intézményük kulturális örökségéről. Mutassák be az iskola épületét, vagy az iskola névadóját, vagy egy híres embert, aki az iskolába járt, vagy az iskolában található gyűjteményt.

A részletes pályázati felhívás az alábbi linken keresztül érhető el:

http://oszifesztival.hu/alkotopalyazat2018.html

Keressen iskolai osztályának, oktatási intézményének a megyéjében vagy települése közelében működő muzeális intézmények által a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt kínált programok között a fenti tematikákhoz kapcsolódóan vagy akár időpont alapján:

www.oszifesztival.hu

Az ITT letölthető táblázattal is a Múzeumok Őszi Fesztiválja által az oktatási intézményeknek, pedagógusoknak és diákoknak nyújtott lehetőségekre kívánunk rávilágítani.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap