?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | „Mert paprika nélkül nem bír elleni a világ…” paprikatermesztés hagyományai Szeged- Alsóvároson -kultúrséta Lejárt program | település: | Szeged | | múzeum neve: | Napsugaras Tájház | | program helyszíne: | 6725 Szeged, Nyíl utca 43. | | napszak: délelőtt, délután | program típusa: városnéző séta | célközönség: családok, felnőttek, mozgáskorlátozottak, nyugdíjasok | | A fűszerpaprika a 19. századtól Szeged város nevével szorosan összekapcsolódott. Néhány évtizeddel később pedig az egész világ Bécstől az Egyesült Államokig megismerte a szegedi paprika nevét. | Kultúrtörténeti sétánk során paprika termesztés és hagyomány gyökereihez térünk vissza, Szegednek annak a városrészébe, ahol elindult a fűszernövény világhódító útjára. Megnézzük, hogyan és kik terjesztették el a paprikát, milyen fajtái voltak. De végigkísérjük a paprikatermesztés mozzanatait a magcsíráztatástól a betakarításig. Felkeressük a nagy múltú paprikakikészítők házait, és a paprikamalmokat. Móricz Zsigmond és Tömörkény István novellái segítségével pedig megidéztük a paprikatermesztés alakjait. | | Honlap: | www.napsugarashaz,hu | | E-mail: | szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | | Jegyárak: | A program regisztrációhoz kötött. A regisztráció legkésőbbi időpontja: program előtt egy nap. | | | | | |
| | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 04. 09:00 - 10:59 | 2024. OKT 04. 14:00 - 15:59 | 2024. OKT 11. 09:00 - 10:59 | 2024. OKT 11. 14:00 - 15:59 | 2024. OKT 18. 09:00 - 10:59 | 2024. OKT 18. 14:00 - 15:59 | 2024. OKT 23. 11:00 - 12:59 | 2024. OKT 30. 09:00 - 10:59 | 2024. OKT 30. 14:00 - 15:59 | 2024. NOV 08. 09:00 - 10:59 | 2024. NOV 08. 14:00 - 15:59 | | Regisztráció szükséges! | E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | Telefon: +36-30-501-2822 | Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 13. 00:00 | Regisztráció vége: 2024. SZEP 13. 23:59 | | Célközönség | felnőttek, nyugdíjasok, fiatalok | | Felelős személy | Név: Kulik Melinda | Cím: 6725 Szeged, Nyíl utca 43. | Telefon: +36-30-501-2822 | E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | | | | |
| | | | | A múzeum további programjai | | | | Mögérett a parika mög...- paprikaünnep | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás | | Régen ősszel Szeged- Alsóváros megtelt paprika illattal. Ne volt olyan ház a városrészben,
ahol ne fűzték, szárították, hasították vagy éppen mosták volna a magokat. | | | | | | | | | Ládafia-Ősz | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás | | A kelengyés ládák különlegessége a rövidebb oldalán található fedéllel ellátott kis titkos tároló rész a ládafia, ahová a legféltettebb kincseiket rejtették a tulajdonosaik. Ládafia programunk során mi is a környezetünkben található természeti kincseinek nyomába eredünk. | | | | | | | | | A szegedi tarhonya | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás | | A tarhonya útja a szérűtől a világkiállítási: tarhonyakészítés szereplői, szegedi tarhonya világhódító útja, „tarhonyakongresszus” A tarhonya a 17-18. századtól kezdett népszerű paraszti étel lenni. Szegeden a Nagyárvíz (1879) után rohamosan nőtt a népszerűsége. | | | | | | | | | Török búza,édös málé... | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | | Az Újvilágból származó kukoricát Szegeden a szegény sorsú családok termesztették. Számuk annyira jelentős volt, hogy egész városrészt neveztek el róluk, ahol az utcasarkokon fehér kendővel borított talicskákban árulták öreg asszonyok a főtt kukoricát. | | | | | | | | | Ősz, ősz, ősz | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: kézműves foglalkozás, múzeumi foglalkozás | | Az őszi séták alkalmával gyakran zsebünkbe kerül egy-egy színes levél, makk, gesztenye, gubacs, fakéreg vagy más őszi termés. | | | | | | | | | A szegedi tarhonya az irodalomban | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: előadás, gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Számos szegedi író, költő munkáiban jelenik meg a különféle tarhonyás étel elkészítésének fortélyai, tarhonyás ételek fogyasztásának alkalmai, készítőinek életkörülményei | | | | | | | | | „Cipóval eszi a kenyeret!”- kenyérsütés hagyományai | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | A parasztcsalásokban a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer. Hiszen a gazdának, a családi letetet megszervező és irányító személy joga volt megszegni. Számos hiedelem és szokás kapcsolódik a kenyér készítéséhez. | | | | | | | | | Élet a konyhában- népi táplálkozás | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Egy parasztház konyhai eszközei mit árulhatnak el a rég kor emberének az étkezési szokásairól? Valóban a tej és a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer? Hányszor ettek naponta? A gazdasszony egész napját a konyhában töltötte? Ők is mást ettek ünnepnapokon? | | | | | | | | | |