RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Pásztor ünnep a Vajdahunyadvárban Lejárt program
település:
Budapest
múzeum neve:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Múzeum adatai
program helyszíne:
1146 Budapest, Városliget, VajdahunyadvárTérkép
napszak: dél, délelőtt, délután
program típusa: családi program, előadás, kézműves foglalkozás, rendhagyó műtárgybemutatás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
célközönség: családok, gyermekek, nyugdíjasok
Szeptember 29. Szent Mihály napja. Ezen a napon hajtották haza a tavasszal legelőre terelt állatokat. Ez a nap a pásztorok számára az egyik legfontosabb dátum, hiszen az ősz a behajtás, az elszámolás, az elszámoltatás ideje volt. A Hortobágyon a juhászokat Mihály naptól Mihály napig szerződtették, és ezen a napon ünnepeltek, mulattak. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum e jeles nap hagyományaival ismerteti meg a nagyközönséget 2023. szeptember 30-án. A nap során népzenei és néptánc produkciók várják az érdeklődőket, megismerhetik a különböző tájegységekre jellemző pásztorviseleteket, látogatóink bepillanthatnak a pásztorok hiedelemvilágába, megismerhetik a hagyományos pásztortudást. A napot a zene és tánc mellett játékok, kézművesfoglalkozások is színesítik. Programunkra szeretettel várjuk a családokat, fiatalokat és idősebbeket, valamint mindenkit, aki érdeklődik a pásztorhagyományok iránt. Részletes program a www.mmgm.hu honlapon.

Szeptember 29. Szent Mihály napja. Ezen a napon hajtották haza a tavasszal legelőre terelt állatokat. A nyáron szabadon járó jószágot hodályokba, istállókba vitték. Télen a gazdák gondoskodtak a jószágaikról.

Ez a nap a pásztorok számára az egyik legfontosabb dátum, hiszen az ősz a behajtás, az elszámolás, az elszámoltatás ideje volt. A Hortobágyon a juhászokat Mihály naptól Mihály napig szerződtették, és ezen a napon ünnepeltek, mulattak. Dunántúlon a gulyások vigadtak, hiszen a Szent György nap óta kinn legelő marha ekkor szorult be a pusztáról. A pásztorok ekkor kapták meg a bérüket és eldönthették, hogy maradnak a régi gazdánál, vagy új gazdához szegődnek el a következő évre.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum e jeles nap hagyományaival ismerteti meg a nagyközönséget 2023. szeptember 30-án. A nap során népzenei és néptánc produkciók várják az érdeklődőket, megismerhetik a különböző tájegységekre jellemző pásztorviseleteket, látogatóink bepillanthatnak a pásztorok hiedelemvilágába, megismerhetik a hagyományos pásztortudást. A pásztorok világát megidéző festmények és grafikák mutatják be ezt a lassan feledésbe merülő életformát.

A Mezőgazdaság története a Kárpát-medencében kiállításunkban egy pásztorélethez köthető játékon vehetnek részt a kicsik és nagyok. Megnyitja ajtaját a Lószerszámgyűjtemény, ahol nem csupán a csikósok felszereléseivel, hanem sallangos díszhámokkal és egyéb különlegességekkel is találkozhatnak a vezetésen résztvevők.Továbbá tárlatvezetéssel egybekötve tekinthetik meg a Büszkeségeink, a Hungarikumok kiállításunkat.

A napot a zene és tánc mellett játékok, mesemondás, valamint kézművesfoglalkozások is színesítik. Programunkra szeretettel várjuk a családokat, fiatalokat és idősebbeket, valamint mindenkit, aki érdeklődik a pásztorhagyományok iránt.
Részletes program a www.mmgm.hu honlapon.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Honlap:
www.mmgm.hu
E-mail:
info@mmgm.hu
Értékeink újratöltve
Programidőpontok:
2023. SZEP 30. 10:00 - 18:00
Felelős személy
Név: Németh Anna
Cím: 1146. Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Telefon: +361 363 1117 / 178
E-mail: tanulas@mmgm.hu
A múzeum további programjai
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Pedagógusok Napja
Pedagógusok Napja
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: egyéb, kötetlen beszélgetés
Regisztráció szükséges!
2023.szeptember 26. 14:00-16:30 Szeptember 26-án várjuk szeretettel a tanárokat, óvodapedagógusokat, fejlesztő pedagógusokat, gyógypedagógusokat, hogy megismerkedjenek múzeumpedagógiai kínálatunkkal. A jelentkezők a szakmai programon 14 órától ingyenesen tekinthetik meg a múzeum állandó kiállításait, tájékozódhatnak a múzeumpedagógiai programjainkról, majd 15 órától egy kötetlen beszélgetés keretében tapasztalatot cserélünk egymással. Örömmel fogadunk minden olyan észrevételt, ami munkánkat elősegíti. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a tanulas@mmgm.hu emailcímen lehet.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap