Mindezzel és még sok más finomsággal várja a kultúrafogyasztókat és a múzeumkedvelőket a szeptember 30-án induló 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja!
A Minőségét megőrzi! mottóval megrendezett és egészen november 10-ig tartó országos programsorozat ebben az évben a az időben folyamatosan alakuló gasztronómiai kultúrát, illetve ennek múzeumi vonatkozásait állítja a figyelem középpontjába. A muzeális intézmények szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon mutatják be a témával kapcsolatos gyűjteményüket, műtárgyaikat, kutatási eredményeiket, múzeumpedagógiai, illetve múzeumandragógiai fejlesztéseiket. Másfél hónapon keresztül több mint 140 múzeum (50 fővárosi és 91 vidéki) részvételével közel 550 féle program várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat amellett, hogy múzeumok és a gasztronómia változatos kapcsolódási pontjait elénk tárja, a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot támogató gasztronómiai tudást is népszerűsíti múzeumi keretek között. Az étkezési kultúrához első látásra kevésbé kapcsolódó múzeumok számára is széleskörű bemutatási lehetőség kínálkozik, hiszen a gasztronómia a zenében, irodalomban vagy képzőművészetben is hangsúlyosan megjelenik.
A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények kilenc különböző tematika mentén szervezik meg ebben az évben a programjaikat.
A Falatnyi Múzeum címet kapta, és a gasztronómiát sokrétűen megközelítő programokat foglal magában ezévi kiemelt tematika. Ismeretterjesztő előadások mellett időszaki kiállítások, sztárséfek vagy gasztro-influenszerek bevonásával zajló szubjektív tárlatvezetések, elődeink gasztronómiához fűződő hagyományainak bemutatása, és még sok más érdekesség várható. Közel 160 féle, igen változatos programmal készülnek a múzeumok.
Alább falatnyi ízelítőt kínálunk a teljesség igénye nélkül, épp hogy csak mazsolázva a múzeumi étlapról:
Ókori római gasztrokalandokban lehet része az iskolai osztályoknak a Paksi Városi Múzeumban. A reneszánsz konyha rejtelmeibe nyerhetünk beavatást régészeti előadással és ételbemutatóval a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban. A hagyományos népi ételkészítési technikákat, elsősorban a zöldség- és gyümölcstartósítási módszereket ismerhetjük meg a Szennai Skanzenben októberben két szombati alkalommal. A gabonákra és a kása-ételekre fókuszálva az Őrleményes ételek című gasztro workshopra vár minket a szentendrei Skanzen. Köles, kukorica, hajdina, árpa és zab felhasználásával készíthetünk levest, kemencében készült főételt, reggeli kását, süteményt. Egészség, gasztronómia, fenntarthatóság! jelszóval a tatai Német Nemzetiségi Múzeum szuperzöld kalandozásra hív a kertjében található gyógy-és fűszernövény közé, akár mentabalzsamot és gyógynövényes cukorkát is készíthetünk.
Budapesten a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban fitoterapeuta vezetésével fedezhetjük fel a múzeum kertjének növényeit, és ismerkedhetünk az őszi kert és rét vadon termő ehető növényeivel.
Miseborokról és miseruhákról lesz szó a zalaegerszegi Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpontban, ahol szubjektív tárlatvezetés keretében kurátor és borász kalauzol majd a Mindszenty életút-kiállításban.
Az Óbudai Múzeumban Hüttl Tivadar óbudai porcelángyárából származó csodás szépségű étkészletekben gyönyörködhetünk.
A fesztivál kampányarca a város- és kávéháztörténet mellett egyre inkább gasztronómiatörténettel, régi magyar szakácskönyvekkel foglalkozó művelődéstörténész, Saly Noémi. A fesztiválra hangoló videófilmen kívül személyesen is találkozhatunk majd vele több, a Falatnyi Múzeum tematikához kapcsolt programon. A fúziós magyar konyháról tart előadást és vezet cukrászdai sétát a MNM KK Iparművészeti Múzeum Ráth György-villában, a színészvilág ínyenc történeteiből válogat a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a magyar és a zsidó gasztronómia kölcsönhatását mutatja be előadásán a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában. További ismeretterjesztő és szakmai előadásokon is közreműködik majd Martfűn és a Múzeumi ízfokozó című 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián, Miskolcon.
Továbbra is a fesztivál étlapján marad a korábbi évek több sikeres programtematikája is.
A Múzeumi kulisszatitkok a látogatók által máskor elzárt múzeumi terekbe és munkafolyamatokba enged bepillantást. A Fittmúzeum ebben az évben a mozgás mellett az egészséges táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet. Idén is terítékre kerül a kedvelt őszi jeles napjainkhoz, így például a Márton naphoz kötődő múzeumi programokat felölelő Múzeumi őszbúcsúztató is. Ebben az évben is a hátrányos helyzetű látogatók kultúrához való hozzáférésének ösztönzi a Hozzáférhető múzeum tematika, melynek keretében a múzeumokba nem vagy nehezen eljutó iskolákba kitelepülő bőröndmúzeumi programok is megvalósulnak.
A fiatalokat a 16+ Íz Feszt - Kóstolj bele! tematikához kapcsolt programokkal szólítják meg a múzeumok, és támogatják változatos módon a gasztronómiához kapcsolódva a középiskolás diákok szórakoztatva edukálását, készségfejlesztését, akár pályaválasztását. Az iskolai őszi szünet idejére időzített Múzeumi őszi szünetelő programjaival a kisebbekre is gondolva a gyermekek és a családok számára kínálnak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget és minőségi szabadidőt a múzeumok.
A Pedagógusok napja keretében a tanárok és óvodapedagógusok kulturális étvágyának csillapítására szerveznek majd különleges programokat a múzeumok. A kulturális területen dolgozó szakembereknek szól a Szakmai programok olyan szakmai rendezvényekkel (kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok), amelyek akár a fesztivál kiemelt témájához, a gasztronómiához is kapcsolódnak.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja teljes programkínálatában az alábbi linken böngészhetünk helyszín, időpont és tematika alapján:
https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?type=1
A 19. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője és koordinálója ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.