?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | Őrlemények az egészségért Lejárt program | település: | Szentendre | | múzeum neve: | Szabadtéri Néprajzi Múzeum | | program helyszíne: | 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. | | napszak: dél, délelőtt | program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás | célközönség: felnőttek, nyugdíjasok, szülők | | 2024. október 5., szombat 9.30-14.00
Őrleményes ételeink workshopunkon gyakorlatban és elméletben is felelvenítjük a gabonafélék és a belőlük készített hagyományos paraszti ételek fontosságát, jótékony, egészségmegőrző hatásait szervezetünkre.
Az árpa, a zab, a kukorica, a köles, a hajdina régen a parasztember napi étkezésének része volt. A gabonák és álgabonák a modern étkezés következtében kikoptak a mindennapi táplálékaink közül. A gabonák a különböző ételintoleranciák és a változó táplálkozási szokások következményeként ismét teret nyernek az ételeink között. Minden álgabona számos jótékony hatással van szervezetünkre. A gabonafélék arányának növelése az étrendünkben alapvető fontosságú egészégünk védelme érdekében. A gabonaféléken belül fontos a gluténmentes gabonák előtérbe helyezése és emellett a vegán és vegetáriánus étrend elengedhetetlen alapanyagai a gabonák, álgabonák. |
Az Őrleményes ételeink workshop tematikája
A Szentendrei Skanzen muzeológusai egy "Őrlemények az egészségért" című, a gabonák, a kása-ételek táplálkozáskultúráját bemutató füzetet állítottak össze 19. század végi és 20. század eleji receptekből, melyben a receptek mellett dietetikai összefoglalót is talál az olvasó.
Ezt a kiadványt alapul véve állítottuk össze "Őrleményes ételek" gasztro workshopunkat.
A programon közösen készítünk:
- levest
- kemencében, sütőben készült főételt
- reggeli kását
- süteményt
Ételeink alapanyaga a köles, a kukorica, a hajdina, az árpa és a zab.
A gyakorlati ismeretek megszerzése mellett némi szellemi táplálékot is magunkhoz vehetünk: a workshop alatt muzeológus kollegánk az őrleményes ételekhez kapcsolódó ismeretekkel, szokásokkal és más érdekességekkel színesíti a gasztro programot.
A résztvevők az elkészült ételeket elfogyaszthatják vagy hazavihetik, az "Őrlemények az egészségért" kiadvány mellett, ami által a receptek otthon is elérhetőek lesznek számukra.
| | E-mail: | skanzentitkarsag@skanzen.hu | | Jegyárak: | Részvételi díj:
- Skanzen belépő díja + 19 500 Ft/fő/alkalom programdíj
A részvételi díj tartalmazza a múzeumba való belépést, a workshop díját, a szükséges alapanyagokat és csomagolóanyagokat.
Kedvezmények:
Érvényes Éves Skanzen Kártyával rendelkezőknek nem kell belépődíjat fizetniük, valamint 10% kedvezményben részesülnek a workshop díjából.
A más kedvezménnyel rendelkezők - nyugdíjas, pedagógus, stb. - a belépődíjnál kedvezményüket érvényesíthetik.
Jelentkezés:
A programokra előzetes jelentkezés szükséges az ITT letölthető jelentkezési lapon.
A bejelentkezés után előlegbekérőt küldünk a részvételi díj átutalásához.
Jelentkezési határidő:
Az aktuális program előtti 5 napig.
A programot kellő számú jelentkező esetén tartjuk meg. Minimális létszám 8 fő/alkalom, maximális létszám 15 fő/alkalom. | | | | | |
| | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 05. 09:30 - 13:59 | | Programidőpontok leírása | Az "Őrleményes ételeink" workshop időpontja:
2024. október 5., szombat - 9.30-14.00
Jelentkezési határidő:
Az aktuális program előtti 5 napig.
A programot kellő számú jelentkező esetén tartjuk meg. Minimális létszám 8 fő/alkalom, maximális létszám 15 fő/alkalom. | | További információk: | Előadók:
Hemm Viktória, cukrász
Tódor Enikő, néprajz-muzeológus, múzeumpedagógus | | Felelős személy | Név: Pintérné Herczeg Andrea | Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. | Telefon: 06308706934 | E-mail: herczeg.andrea@skanzen.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | | Receptkönyv a gyerekekhez | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Receptkönyv a gyerekekhez címmel tartanak „étvágygerjesztő” szakmai programot a 11. alkalommal rendezendő Pedagógusok napján 2024. október 11-én, pénteken 9.00 – 17.00 óra között. „Amit eszel, azzá leszel..” tartja a mondás, ami ebben az esetben nem csupán a testi, hanem a szellemi táplálék minőségére is vonatkozik. Terítéken azok a praktikus tudást feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, melyek az egyszerű kásaételekkel, őszi terményekkel kapcsolatosak. A minden érzékszervre ható módszerek megismerésén kívül részük lehet olyan előadásokban, melyek a konyhában, mint laborban csillapítják a résztvevők tudásszomját is. | | | | | | | | | Őszi bringatúrák a Skanzenben | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kirándulás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | Bringával kiállítást nézni? Nálunk ez is lehetséges!
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén is szervezünk tematikus bringatúrát a Skanzenben. A programon előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a látogatók saját vagy a helyszínen bérelt kerékpárjukkal.
Október 5.: A búzától a kenyérig
Október 6.: Malomtúra
Október 19.: Fűszertúra
Október 20.: Mindennapi kenyerünk | | | | | | | | Őszi napközis tábor a gasztronómia jegyében | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás | | Őszi napközi a Skanzenben
Idén is szeretettel várjuk a 6-12 éves gyermekeket Őszi Napközinkbe! A kisdiákok az őszi szünetben, október 28-31. között játszva, barangolva, tevékenyen fedezhetik fel a múzeumi helyszíneket. A gyerekek számára garantált a felejthetetlen élmény!
Jelentkezni lehet az összes napra, de akár egyetlen napra is.
Ízelítőül a programokból:
- kreatív alkotás terményekből,
- őszi gasztronómiai programok,
- őszi munkálatok játékos megismerése,
- múzeumi felfedezőtúra,
- szórakoztató fejtörők,
- sok-sok mozgás és közös játék a jó levegőn
| | | | | | | | | Szent Márton Újborfesztivál és Libator | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, koncert, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | | A Szent Márton Újborfesztivál és Libator során Márton-napi szokásokkal és az őszi évszakhoz kötődő ízekkel telnek meg a Skanzen portái. A látogatók részt vehetnek borkóstoláson és libalakomán, megismerhetik Szent Márton életét, valamint kézműves foglalkozások keretében elkészíthetik az őszi ünnepkör szimbólumait is. A hagyomány szerint, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezért a libaételek elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Márton-napra általában már megforrt az újbor, ezért az ünnep az újbor kóstolgatásának jeles napja is volt. Erre utal „A bornak Szent Márton a bírája” mondás is. A lámpás felvonulás évről évre kedvelt programelem, ami idén sem fog hiányozni, emellett készülünk gasztronómiai túrával, amelyet kóstoló pontokkal fűszerezünk. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink. | | | | | | | | | Skanzen a kulisszák mögött | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés | | A múzeumi bemutatásban, a kiállítások tervezésében a hitelesség kiemelt szerepet kap, de nem szabad elfelejtkezni a műtárgyvédelemről is. Az étkezési szokások, ételek bemutatásánál ezek figyelembevételével különböző módszereket, lehetőségeket alkalmaz a Skanzen is. 2024. október 26-27-én megmutatjuk, hogyan tudjuk bemutatni a különböző ételeket, terményeket, hogy ne legyenek veszélyesek a műtárgyakra. Kulisszatitkokat, praktikákat mutatunk a kíváncsi érdeklődőknek.
| | | | | | | | | Egy falatnyi Skanzen | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés | | Az idei évben gasztronómia témában tematikus túrán vehetnek részt vehetnek az érdeklődők a Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényünk keretén belül. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink. | | | | | | | | Beszélgetés - Őrleményes ételek | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program | | 2023-ban a malom éve tematikus programokhoz kapcsolódóan megjelent az Őrleményes ételek Skanzen füzet, amiben receptek, jó tanácsok találhatók. A tematikus év zárásaként a Szent Márton napi rendezvényen kerekasztal-beszélgetést szervezünk a szerzővel, dietetikus bevonásával.
November 10. – 11.00 - Őrlemények az egészségért!
Schittler-Balog Krisztina – dietetikus
Nagyné dr. Batári Zsuzsanna néprajzkutató, a SKANZEN főigazgató helyettese
| | | | | | | | | Gasztronómiai körutazás a Skanzenben | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | | Az őszi tematikus héten az ételek körül forog a világ a Skanzenben. Felfedezhetik a látogatók a múzeum rejtett kincseit, ételeit, az étkezéssel kapcsolatos hagyományokat, megismerkedhetnek az elkészítésükhöz szükséges és hasznos tárgyakkal, kiegészítőkkel, azok használata közben. Mint mindig, most is kézműves foglalkozások sora várja az érdeklődőket; különböző alapanyagokból készíthet a gasztronómia témájához kapcsolódó használati tárgyakat az, aki ellátogat a múzeumba. Játékhelyszíneinken az otthoni kiskertek, a gazdálkodás fontosságára hívjuk fel a figyelmet játékos formában, de Menza-tesztet is kitölthetnek az érdeklődők. A Konyháról, konyhára tematikus felfedezőtúra résztvevői ismereteket szerezhetnek a családi tűzhely fontosságáról, nagymamáink edényeiről és falvédőiről. Amennyiben szeretnének egy jó családi programhelyszínt az őszi szünetben, ahol a szabad levegőn tudnak kikapcsolódni, aktívan eltölteni az időt, akkor irány a Skanzen! | | | | | | | | | 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: előadás, gasztronómiai program, tárlatvezetés, városnéző séta | Regisztráció szükséges! | | Múzeumi ízfokozó – Enn(y)i kell! alcímmel Miskolcon 2024. november 4-5-én.
| | | | | | | | | |