RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Őrlemények az egészségért Lejárt program
település:
Szentendre
múzeum neve:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.Térkép
napszak: dél, délelőtt
program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
célközönség: felnőttek, nyugdíjasok, szülők
2024. október 5., szombat 9.30-14.00 Őrleményes ételeink workshopunkon gyakorlatban és elméletben is felelvenítjük a gabonafélék és a belőlük készített hagyományos paraszti ételek fontosságát, jótékony, egészségmegőrző hatásait szervezetünkre. Az árpa, a zab, a kukorica, a köles, a hajdina régen a parasztember napi étkezésének része volt. A gabonák és álgabonák a modern étkezés következtében kikoptak a mindennapi táplálékaink közül. A gabonák a különböző ételintoleranciák és a változó táplálkozási szokások következményeként ismét teret nyernek az ételeink között. Minden álgabona számos jótékony hatással van szervezetünkre. A gabonafélék arányának növelése az étrendünkben alapvető fontosságú egészégünk védelme érdekében. A gabonaféléken belül fontos a gluténmentes gabonák előtérbe helyezése és emellett a vegán és vegetáriánus étrend elengedhetetlen alapanyagai a gabonák, álgabonák.

Az Őrleményes ételeink workshop tematikája

A Szentendrei Skanzen muzeológusai egy "Őrlemények az egészségért" című, a gabonák, a kása-ételek táplálkozáskultúráját bemutató füzetet állítottak össze 19. század végi és 20. század eleji receptekből, melyben a receptek mellett dietetikai összefoglalót is talál az olvasó.

Ezt a kiadványt alapul véve állítottuk össze "Őrleményes ételek" gasztro workshopunkat.

A programon közösen készítünk:

  • levest
  • kemencében, sütőben készült főételt
  • reggeli kását
  • süteményt

Ételeink alapanyaga a köles, a kukorica, a hajdina, az árpa és a zab.

A gyakorlati ismeretek megszerzése mellett némi szellemi táplálékot is magunkhoz vehetünk: a workshop alatt muzeológus kollegánk az őrleményes ételekhez kapcsolódó ismeretekkel, szokásokkal és más érdekességekkel színesíti a gasztro programot.

A résztvevők az elkészült ételeket elfogyaszthatják vagy hazavihetik, az "Őrlemények az egészségért" kiadvány mellett, ami által a receptek otthon is elérhetőek lesznek számukra.

E-mail:
skanzentitkarsag@skanzen.hu
Jegyárak:

Részvételi díj:

  • Skanzen belépő díja + 19 500 Ft/fő/alkalom programdíj

A részvételi díj tartalmazza a múzeumba való belépést, a workshop díját, a szükséges alapanyagokat és csomagolóanyagokat.

Kedvezmények:

Érvényes Éves Skanzen Kártyával rendelkezőknek nem kell belépődíjat fizetniük, valamint 10% kedvezményben részesülnek a workshop díjából.

A más kedvezménnyel rendelkezők - nyugdíjas, pedagógus, stb. - a belépődíjnál kedvezményüket érvényesíthetik.

Jelentkezés:

A programokra előzetes jelentkezés szükséges az ITT letölthető jelentkezési lapon.

A bejelentkezés után előlegbekérőt küldünk a részvételi díj átutalásához. 

Jelentkezési határidő:

Az aktuális program előtti 5 napig.

A programot kellő számú jelentkező esetén tartjuk meg. Minimális létszám 8 fő/alkalom, maximális létszám 15 fő/alkalom.

Falatnyi múzeum
Őrleményes workshop
Programidőpontok:
2024. OKT 05. 09:30 - 13:59
Programidőpontok leírása

Az "Őrleményes ételeink" workshop időpontja:

2024. október 5., szombat - 9.30-14.00

Jelentkezési határidő:

Az aktuális program előtti 5 napig.

A programot kellő számú jelentkező esetén tartjuk meg. Minimális létszám 8 fő/alkalom, maximális létszám 15 fő/alkalom.

További információk:

Előadók:

Hemm Viktória, cukrász

Tódor Enikő, néprajz-muzeológus, múzeumpedagógus

Felelős személy
Név: Pintérné Herczeg Andrea
Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.
Telefon: 06308706934
E-mail: herczeg.andrea@skanzen.hu
A múzeum további programjai
Pedagógusok napja
Pedagógusok napja
Receptkönyv a gyerekekhez
Receptkönyv a gyerekekhez
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Receptkönyv a gyerekekhez címmel tartanak „étvágygerjesztő” szakmai programot a 11. alkalommal rendezendő Pedagógusok napján 2024. október 11-én, pénteken 9.00 – 17.00 óra között. „Amit eszel, azzá leszel..” tartja a mondás, ami ebben az esetben nem csupán a testi, hanem a szellemi táplálék minőségére is vonatkozik. Terítéken azok a praktikus tudást feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, melyek az egyszerű kásaételekkel, őszi terményekkel kapcsolatosak. A minden érzékszervre ható módszerek megismerésén kívül részük lehet olyan előadásokban, melyek a konyhában, mint laborban csillapítják a résztvevők tudásszomját is.
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Őszi bringatúrák a Skanzenben
Őszi bringatúrák a Skanzenben
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kirándulás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Bringával kiállítást nézni? Nálunk ez is lehetséges! A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén is szervezünk tematikus bringatúrát a Skanzenben. A programon előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a látogatók saját vagy a helyszínen bérelt kerékpárjukkal. Október 5.: A búzától a kenyérig Október 6.: Malomtúra Október 19.: Fűszertúra Október 20.: Mindennapi kenyerünk
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
Őszi napközis tábor a gasztronómia jegyében
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Őszi napközi a Skanzenben Idén is szeretettel várjuk a 6-12 éves gyermekeket Őszi Napközinkbe! A kisdiákok az őszi szünetben, október 28-31. között játszva, barangolva, tevékenyen fedezhetik fel a múzeumi helyszíneket. A gyerekek számára garantált a felejthetetlen élmény! Jelentkezni lehet az összes napra, de akár egyetlen napra is. Ízelítőül a programokból: - kreatív alkotás terményekből, - őszi gasztronómiai programok, - őszi munkálatok játékos megismerése, - múzeumi felfedezőtúra, - szórakoztató fejtörők, - sok-sok mozgás és közös játék a jó levegőn
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, koncert, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
A Szent Márton Újborfesztivál és Libator során Márton-napi szokásokkal és az őszi évszakhoz kötődő ízekkel telnek meg a Skanzen portái. A látogatók részt vehetnek borkóstoláson és libalakomán, megismerhetik Szent Márton életét, valamint kézműves foglalkozások keretében elkészíthetik az őszi ünnepkör szimbólumait is. A hagyomány szerint, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezért a libaételek elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Márton-napra általában már megforrt az újbor, ezért az ünnep az újbor kóstolgatásának jeles napja is volt. Erre utal „A bornak Szent Márton a bírája” mondás is. A lámpás felvonulás évről évre kedvelt programelem, ami idén sem fog hiányozni, emellett készülünk gasztronómiai túrával, amelyet kóstoló pontokkal fűszerezünk. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink.
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
Skanzen a kulisszák mögött
Skanzen a kulisszák mögött
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
A múzeumi bemutatásban, a kiállítások tervezésében a hitelesség kiemelt szerepet kap, de nem szabad elfelejtkezni a műtárgyvédelemről is. Az étkezési szokások, ételek bemutatásánál ezek figyelembevételével különböző módszereket, lehetőségeket alkalmaz a Skanzen is. 2024. október 26-27-én megmutatjuk, hogyan tudjuk bemutatni a különböző ételeket, terményeket, hogy ne legyenek veszélyesek a műtárgyakra. Kulisszatitkokat, praktikákat mutatunk a kíváncsi érdeklődőknek.
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Egy falatnyi Skanzen
Egy falatnyi Skanzen
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés
Az idei évben gasztronómia témában tematikus túrán vehetnek részt vehetnek az érdeklődők a Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényünk keretén belül. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink.
Szakmai programok
Szakmai programok
Beszélgetés - Őrleményes ételek
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program
2023-ban a malom éve tematikus programokhoz kapcsolódóan megjelent az Őrleményes ételek Skanzen füzet, amiben receptek, jó tanácsok találhatók. A tematikus év zárásaként a Szent Márton napi rendezvényen kerekasztal-beszélgetést szervezünk a szerzővel, dietetikus bevonásával. November 10. – 11.00 - Őrlemények az egészségért! Schittler-Balog Krisztina – dietetikus Nagyné dr. Batári Zsuzsanna néprajzkutató, a SKANZEN főigazgató helyettese
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
Gasztronómiai körutazás a Skanzenben
Gasztronómiai körutazás a Skanzenben
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Az őszi tematikus héten az ételek körül forog a világ a Skanzenben. Felfedezhetik a látogatók a múzeum rejtett kincseit, ételeit, az étkezéssel kapcsolatos hagyományokat, megismerkedhetnek az elkészítésükhöz szükséges és hasznos tárgyakkal, kiegészítőkkel, azok használata közben. Mint mindig, most is kézműves foglalkozások sora várja az érdeklődőket; különböző alapanyagokból készíthet a gasztronómia témájához kapcsolódó használati tárgyakat az, aki ellátogat a múzeumba. Játékhelyszíneinken az otthoni kiskertek, a gazdálkodás fontosságára hívjuk fel a figyelmet játékos formában, de Menza-tesztet is kitölthetnek az érdeklődők. A Konyháról, konyhára tematikus felfedezőtúra résztvevői ismereteket szerezhetnek a családi tűzhely fontosságáról, nagymamáink edényeiről és falvédőiről. Amennyiben szeretnének egy jó családi programhelyszínt az őszi szünetben, ahol a szabad levegőn tudnak kikapcsolódni, aktívan eltölteni az időt, akkor irány a Skanzen!
Szakmai programok
Szakmai programok
16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: előadás, gasztronómiai program, tárlatvezetés, városnéző séta
Regisztráció szükséges!
Múzeumi ízfokozó – Enn(y)i kell! alcímmel Miskolcon 2024. november 4-5-én.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2023MŐF 2022MŐF 2021
Nemzeti Kulturális Alap