Programok | Napszak: reggel, délelőtt, dél, délután, este, éjjel > Programkategória: Falatnyi múzeum, Fittmúzeum, Hozzáférhető múzeum, Múzeumi őszi szünetelő, Múzeumi őszbúcsúztató, Pedagógusok napja, 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele!, Múzeumi kulisszatitkok, Szakmai programok > | | | | | Erdei kulináré | Program helyszíne: Hatvan | Programidőpontok: | 2024. OKT 02. - 2024. NOV 06. 00:00 - 23:59 | | Múzeum: Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum | Program típusa: egyéb, gasztronómiai program | | Szeretnénk, ha minél többen betekintést nyerhetnének a vadételek világába! A Grassalkovich Étteremben többféle vadétellel is találkozhatnak a kedves vendégek, mi pedig az étteremmel közreműködve egy online, mindenki számára elérhető videósorozat formájában mutatjuk be ezek elkészítését és további érdekességeket a vadhús szerepéről a gasztronómiában. | | | | | | | | | | A konyhai tárgykultúra evolúciója | Program helyszíne: Hatvan | Programidőpontok: | 2024. OKT 01. - 2024. NOV 05. 00:00 - 23:59 | | Múzeum: Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum | Program típusa: egyéb, gasztronómiai program | | A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2024. október 1-jétől videósorozatot indít, melyben gasztronómiai témák is terítékre kerülnek. A Múzeumi kulisszatitkok tematikán belül a konyhai tárgyak evolúcióját fogjuk bemutatni, rövid, egy- két perces videók segítségével. | | | | | | | | | | Vadászlakomák | Program helyszíne: Hatvan | Programidőpontok: | 2024. OKT 05. - 2024. NOV 09. 00:00 - 23:59 | | Múzeum: Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum | Program típusa: egyéb, gasztronómiai program | | A Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt közösségi felületeinken, illetve múzeumon belül is szeretnénk elérhetővé tenni a célközösségünk részére különböző vadételek receptjeit. | | | | | | | | | | Segál Viktor szubjektív tárlatvezetése | Program helyszíne: Budapest | Programidőpontok: | 2024. NOV 06. 18:00 - 19:00 | | Múzeum: MNM KK Iparművészeti Múzeum Ráth György-villa | Program típusa: tárlatvezetés | | A tárlatvezetéseket közismert személyek, írók, költők, rendezők, színészek, zenészek tartják, akik személyes történetekkel vagy egy másik művészeti ág bekapcsolásával mutatják be a kiállítást. | | | | | | | | | | Kóstolj bele az art decóba! | Program helyszíne: Budapest | Programidőpontok: | 2024. OKT 01. - 2024. NOV 15. 11:00 - 12:00 | | Múzeum: MNM KK Iparművészeti Múzeum Ráth György-villa | Program típusa: drámapedagógiai foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | A korábbi évek jól bevált gyakorlatát követve ismét visszautazunk az időben, ámde ezúttal az 1920-as és 30-as évekbe! | | | | | | | | | | Az Andrássy-ebédlő: az első komplett szecessziós tér a magyar művészet történetében | Program helyszíne: Budapest | Programidőpontok: | 2024. NOV 07. 15:00 - 17:00 | | Múzeum: MNM KK Iparművészeti Múzeum Ráth György-villa | | Az előadás során vetített képek, archív felvételek és néhány fennmaradt műalkotás segítségével idézzük fel Rippl-Rónai József páratlan mesterművét, az Andrássy-család számára készült ebédlőt: | | | | | | | | | Öszbúcsúztató | Program helyszíne: Komáromi Klapka György Múzeum | Programidőpontok: | 2024. NOV 09. 09:00 - 17:00 | | Múzeum: Komáromi Klapka György Múzeum | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, múzeumi nap, rendhagyó tárlatvezetés | | 9:00 és 12:00 között: Kosár Közösség termékbemutatója, ahol a helyi termelők árusíthatják azokat a termékeiket, melyeket a római korban is használtak.
10:00 és 14:00 óráktól: Gasztrotematikus tárlatvezetések
Egész nap: múzeumpedagógiai játékok- római mézeskalács készítés, ismerkedés füszerekkel gyógynövényekkel-gombákkal ízlelés-tapintás-szaglás és játékok útján, növény-nyomat készítés
15:00: vetítettképes előadás a művészettörténet gasztroábrázolásairól | | | | | | | | | Hozzáférhető múzeum | Program helyszíne: Komárom | Múzeum: Komáromi Klapka György Múzeum | Program típusa: speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás | | A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat ideje alatt múzeumunk október hónapban tematikus, gasztronómiához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást biztosít a messzebbről bejelentkező csoportoknak. A kiszálló múzeummal olyan gyerekekhez is eljutunk, akiknek utaztatását nem tudják megoldani. Ennek keretében lesz lehetősége a speciális nevelési igényű vagy a hátrányos helyzetű gyerekeknek a szaglás tapintás-ízlelés-hallás bevonásával megismerkedni gyógynövényekkel, fűszerekkel és a népdalokban, mondókákban előforduló ételekkel. | | | | | | | | | Raktárlesen a néprajzi gyűjtemény raktárában | Program helyszíne: Komáromi Klapka György Múzeum | Múzeum: Komáromi Klapka György Múzeum | Program típusa: rendhagyó műtárgybemutatás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | A múzeum raktári anyagát Horsa Istvánné gyűjtötte a XX. század második felében. Elsősorban a környékbeli felvidéki falvak viseletét, tárgyi kultúráját, mindennapi használati eszközeit raktározzuk a múzeum régi épületében. A raktárlesen a látogatók megismerhetik múzeumunk történetét a kezdetektől napjainkig, és bepillantást nyerhetnek a gazdag néprajzi gyűjteménybe, ami eddig csak ritkán szerepelt kiállításon. A termény betakarítását és feldolgozását szolgáló eszközökön keresztül eljutunk a konyhába, a feldolgozásig. Nemcsak beszélünk a gazdag és találékony paraszti kultúra étkezési szokásairól, hanem lehetőség nyílik játékos formában kézbevenni és kipróbálni a tárgyakat, a ,,maradékból" pedig apró dísztárgyakat készíteni. | | | | | | | | | | Szent Márton Újborfesztivál és Libator | Program helyszíne: Szentendre | Programidőpontok: | 2024. NOV 09. 09:00 - 17:59 | 2024. NOV 10. 09:00 - 17:59 | | Múzeum: Szabadtéri Néprajzi Múzeum | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, koncert, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | | A Szent Márton Újborfesztivál és Libator során Márton-napi szokásokkal és az őszi évszakhoz kötődő ízekkel telnek meg a Skanzen portái. A látogatók részt vehetnek borkóstoláson és libalakomán, megismerhetik Szent Márton életét, valamint kézműves foglalkozások keretében elkészíthetik az őszi ünnepkör szimbólumait is. A hagyomány szerint, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezért a libaételek elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Márton-napra általában már megforrt az újbor, ezért az ünnep az újbor kóstolgatásának jeles napja is volt. Erre utal „A bornak Szent Márton a bírája” mondás is. A lámpás felvonulás évről évre kedvelt programelem, ami idén sem fog hiányozni, emellett készülünk gasztronómiai túrával, amelyet kóstoló pontokkal fűszerezünk. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink. | | | | | | | | |